Waarom LED?

Besparing

LED-verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie dan traditionele verlichting, is goed recyclebaar en heeft een lange levensduur. Door inzet van LED nemen zowel de energiekosten als ook het onderhoud substantieel af. Energiebesparing van 50-60% zijn mogelijk, en door de extra inzet van sensoren en Domotica zelfs hogere besparingen.

CO2

Heeft uw bedrijf veel verlichting en heeft uw bedrijf een CO2-doelstelling? Wantix LED heeft een groot netwerk van aangesloten groothandels en projectverlichters waarmee wij u kunnen ondersteunen bij het behalen van uw CO2-doelstelling en een juiste invulling van uw verlichtingsvraagstuk.

Ergonomie

Licht speelt in een gezond werk en leefklimaat een grote rol. De lichtsterkte heeft invloed op concentratie en productiviteit. Het juiste licht zorgt voor meer efficiëntie en minder fouten en verdient zichzelf ook hiermee terug. Wantix LED ondersteunt haar afnemers met het maken van lichtplannen. In het lichtplan kan het effect op de investering zichtbaar worden gemaakt wanneer gekozen wordt voor meer licht in een ruimte. De Lumen per Watt en het totale aantal lumen dat in het project geleverd wordt, zijn belangrijke aspecten voor zowel klant als de architect.

Kwaliteit van het licht

Veel licht knippert door gebruik van lage kwaliteit drivers. Bij het maken van een foto van het licht worden dan strepen zichtbaar. Mensen kunnen gevoelig zijn voor deze knippering en dat heeft een effect op vermoeidheid en prestaties. In LED-verlichting is de driver een bepalend onderdeel als het gaat om kosten en kwaliteit. Een hoogwaardige driver resulteert in een hoogwaardigere kwaliteit van het licht en een langere levensduur van de LED. Wantix LED levert een brede range van kwaliteitsdrivers voor verschillende toepassingen.

Levensduur LED lichtbron

Levensduur van LED wordt weergegeven in het lumenbehoud en het percentage LED’s dat stuk mag gaan na een bepaald aantal branduren. Beide zijn bepalend voor de prestatie en kwaliteit van het lichtarmatuur.
Note: Nagenoeg alle Wantix LED producten hebben een L80B10 >36.000. DIt betekent feitelijk dat na 36.000 uur – dus > 4 jaar branduren (bij 24-uurs werking) – maximaal 10% van de LED’s minder dan 80% van de oorspronkelijke lichtsterkte heeft. Bij B20 in plaats van B10 presteren dus niet <10% maar <20% van LED’s minder dan de oorspronkelijke prestatie en is de licht prestatie op de werkplek lager.

Kleurgetrouwheid

Lichtbronnen hebben een CRI index. CRI index is een index die de getrouwheid van de kleuren weergeeft. In de praktijk lopen we in een kledingwinkel nog vaak naar een plek met daglicht om te zien wat de “echte” kleur van een kledingstuk is. Met de juiste verlichting is dit niet nodig. De combinatie van lichtkleur en CRI speelt hierbij een belangrijke rol. Des te hoger de CRI waarde des te meer het optimale pallet van de zon benaderd wordt en daarmee een natuurgetrouwe weergave van de kleuren.

Voorbeeld CRI
praktijk ledpaneel

Subsidie voor bedrijven

Werkwijze

Om in aanmerking te komen voor de subsidie bent u verplicht om een Energiescan uit te laten voeren. Uw locatie wordt hiermee uitgebreid onderzocht op energie besparende maatregelen (gas en elektriciteit) en hiervoor ontvangt u een gedegen rapportage. Hierin wordt uw locatie vergeleken met branchegenoten en worden de maatregelen uitgebreid weergegeven met investeringen, besparingen en terugverdientijden.

Energiescan en Subsidieaanvraag kosten € 750,- exclusief btw.

Aanvraag EnergieInvesteringsAftrek (EIA)

Wij kunnen ook voor u een aanvraag verzorgen voor de EIA. Gemiddeld levert de EIA 10 tot 15% van de investering aan belastingvoordeel op!

Meer informatie

NEN normen verlichting

Definitie

De NEN staat voor ‘Nederlandse Norm’. Normen zijn geen wetten, maar ‘best practices’. De functie van normen is duidelijkheid en vertrouwen te creëren in producten, diensten en organisaties en geven duidelijkheid over de kwaliteit en veiligheid van producten en diensten. NEN-Nederland beheert ruim 31.000 normen. NEN 12464-1 is NEN norm voor verlichting. De Europese Unie heeft normen gesteld voor luxwaarden in diverse binnenverlichtingsomgevingen. In de norm NEN-EN 12464-1:2011 is vastgelegd welke luxwaarden als norm worden gehanteerd voor een binnenwerkplek. Hier kunt u exact zien hoeveel licht er op uw accommodatie nodig is volgens de NEN norm.

Kantoorruimtes

Kantoortuinen 500 lux
Kantoren met werkplek aan het raam 500 lux
Tekenkamers 500 lux
Vergaderruimtes (Dimbaar) 400 lux

Zorgruimtes

Artsenkamers 500 lux
Onderzoeksruimtes 1000 lux
Tandarts behandelruimtes 1000 lux
Therapie ruimtes (Dimbaar) 300 lux
Wachtkamers 300 lux

Algemene ruimtes

Gangen 200 lux
Kantine 200 lux
Opslagruimtes 75 lux
Sanitaire ruimtes 100 lux
Service ruimtes 100 lux
Trappen 100 lux

LED verlichting voor Tandartsen, mondhygiënisten en tandtechniekers

LED verlichting tandartspraktijken

Wat is goed werklicht in een behandelkamer? Iedereen boven de 30 krijgt ermee te maken: het gezichtsvermogen loopt terug. Veel gehoorde klachten als gevolg van slechte werplekverlichting zijn dan ook branderige ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Toch is verlichting vaak een sluitpost bij de inrichting van een mondzorgpraktijk. Hoe verlicht u uw behandelkamer? Het belang van perfecte werkplekverlichting is enorm. Het is niet voor niets dat veel behandelaars na aanschaf van optimale werkplekverlichting blij zijn met deze investering en het betreuren dit niet tien jaar eerder te hebben gedaan.

Verhouding van licht

Tandartsen, mondhygiënisten en tandtechniekers hebben goede werkverlichting nodig om optimaal te kunnen presteren. Voor optimale werkplekverlichting van een mondzorgprofessional kan men de verhouding van 10 : 1 : 0,5 gebruiken. Dit is de verhouding tussen:

  • de verlichting van de mondholte (bijvoorbeeld 20.000 lux voor de OP/tandartslamp, zoals we veelal zien gebruiken)
  • de directe omgeving van de mond (2.000 lux)
  • de verlichtingssterkte in de rest van de behandelkamer (800 tot 1.000 lux) Dus in dit geval: 20.000 : 2000 : 1000.

praktijk ledpaneel

Factoren werkverlichting

Iedere ruimte stelt op basis van gebruik, afmeting en kleurstelling van muren en plafond andere eisen. Deze factoren hebben direct invloed op de hoeveelheid en het wattage daglichtlampen die in het dentale armatuur voorzien moeten worden. Tandartsen, mondhygiënisten en tandtechniekers werken in een relatief kleine werkomgeving en dienen rekening te houden met de volgende factoren die invloed hebben op de juiste keuze voor algemene werkverlichting.

De lux-waarde geeft aan hoeveel licht op een bepaalde oppervlakte terechtkomt. 1 lux is ongeveer de lichtsterkte van een kaars op een afstand van 1 meter. Het aantal Lumen per m² kan weergegeven worden in lux. 1 lux komt dan overeen met 1 lumen per m² (1 lux = 1 lumen/m²). De luxwaarde dient op de werkplek gemeten te worden. De werkplek is het midden van de hoofdsteun van de behandelstoel in werkstand (liggend).

Voor een optimale lichtverdeling is de juiste keuze een armatuur dat afgehangen is en dus direct (naar beneden) en indirect (via plafond en wanden) het licht verdeeld. Indien een plafond niet hoog genoeg is om een armatuur af te kunnen hangen aan staaldraad is een directe uitvoering noodzakelijk. Om voldoende licht in de hoeken van een dergelijke behandelkamer te creëren kan het mogelijk zijn deze behandelkamer extra uit te rusten met spots, wandlampen of andere aan het plafond te bevestigen armaturen. Er zijn speciale lichtberekeningsprogramma’s waarmee een lichtplan kan worden opgesteld.

De kleurtemperatuur vertelt ons iets over de lichtkleur die een lamp produceert. Deze wordt meestal uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager de Kelvin-waarde, hoe roder het licht en hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe blauwer het licht. Kaarslicht heeft bijvoorbeeld een lichttemperatuur van ongeveer 2000 Kelvin, een halogeenlamp zit meestal rond de 2800 à 3000 Kelvin en daglicht op 5700 tot 6500 Kelvin.Daglichtlampen zijn lampen die daglicht simuleren. De juiste daglichtlampen bevatten alle kleuren die in het spectrum van natuurlijke daglicht voorkomen. Al deze kleuren/frequenties hebben in de juiste daglichtlampen verhoudingen die bijna identiek zijn aan natuurlijk daglicht. De kleurweergave of Ra is een gestandaardiseerde schaal van 0 tot 100. 100 staat hier gelijk met werkelijk daglicht. Het daglicht is een samenstelling van diverse kleuren: van ultraviolet tot infrarood of van het volledige kleurenspectrum. De Ra-waarde duidt aan in welke mate de kleuren aanwezig zijn in de lichtbron. Ra 80 bevat dan 80 % van de kleuren. Hierin kan bijvoorbeeld minder groen zitten dan bij een Ra 90. De RA waarde van goede daglichtlampen die voor behandelkamers kunnen worden toegepast is meer dan 92.Omdat onze ogen zich niet hoeven aan te passen in een juiste daglichtomgeving wordt de “oogtaak” aanzienlijk ontlast. Dit leidt direct tot minder energieverbruik van de betreffende tandarts mondhygiënist of tandtechnieker. Daarnaast is het juiste daglicht ideaal voor kleurbeoordeling: u loopt in een winkel niet voor niets naar buiten om de kleur van een kledingstuk te kunnen beoordelen.

We kunnen bij TL verlichting onderscheid maken tussen hoogfrequent en conventioneel voorgeschakelde armaturen. Wat is het verschil? Conventioneel voorgeschakelde armaturen. Conventioneel voorgeschakelde armaturen kunt u herkennen aan de starters. De TL lampen worden aangestuurd met 50 Hz (50 knipperingen per seconde). Deze knipperingen nemen wij onbewust waar, waardoor onze ogen heel hard moeten werken om deze knipperingen te verwerken. Als u naar een uiteinde van een TL lamp kijkt kunt u de knipperingen zelfs waarnemen. Naast de hinderlijke knipperingen creëren conventioneel voorgeschakelde armaturen elektromagnetische velden waar mensen gevoelig voor zijn. Veel mensen ervaren werken onder dit licht dan ook als vermoeiend en krijgen last van branderige ogen en/ of hoofdpijn.

Bij de hoogfrequente voorschakeling is er sprake van een veel hoger aantal Hertz. Het licht is daardoor zeer constant, onze ogen nemen de knipperingen niet meer waar. Dit ontlast de oogtaak en bespaart enorm veel energie bij tandarts, mondhygiënist of tandtechnieker. Bovendien is er geen sprake van meetbare elektromagnetische velden. Bijkomend voordeel is dat de economische levensduur van de lampen met 40% verlengd wordt en het energieverbruik ruim 30% minder is dan bij conventioneel voorgeschakelde armaturen.Bij Led verlichting is er een vergelijkbaar verschil in aansturing. Trillingvrije drivers zijn dan ook aan te raden bij precisiewerkzaamheden.

Veel gestelde vragen

Hoe weet ik nu of ik de juiste verlichting heb in mijn praktijk?

Voor een deel kunt u dit zelf zien. Richt uw telefoon in de fotostand maar eens naar de lampen in uw behandelkamer. Indien u trillingen waarneemt betekent dit dat u niet de optimale voorschakeling heeft en uw ogen behoorlijk belast worden. Lichtmeten kan ook met bepaalde apps (luxmeter app) hoewel deze vaak niet nauwkeurig zijn. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in praktijkverlichting die een lichtmeting en advies kunnen uitbrengen die u kunt benaderen. Dit wordt bij LED panelen “flikker-vrij” genoemd. Deze kunt u als optie meebestellen.

Ik vind daglicht in mijn behandelkamer zo klinisch en ongezellig, zeker voor angstpatiënten lijkt me dit niet handig. Is het niet beter voor een warme lichtkleur te kiezen of een fotoplafond?

Warme kleuren licht geven ons begrijpelijker wijs een associatie van gezelligheid en warmte. Als werkplekverlichting is het echter niet aan te raden, er zijn genoeg andere manieren om die warme sfeer in uw behandelkamer te creëren zonder dat u daar als behandelaar op werkplekverlichtingsgebied niet op in hoeft te leveren. Wantix LED levert wolkenpanelen om uw ruimten een stuk aangenamer te maken. Met een wolkenplafond creëert u warmte in uw behandelkamer, wachtkamer, entree etc.. Als u geen fotoplafond wilt of u weet niet welke lichtkleur u precies moet hebben kunt u kiezen voor CCT LED panelen. Met deze LED panelen kunt u de lichtkleur van 2700k tot 6000k zelf instellen aan de hand van een afstandsbediening. Installatie van deze LED panelen is heel eenvoudig. U kunt tot 14 LED panelen tegelijkertijd laten dimmen of onafhankelijk. De afstandsbediening is uitgerust met 4 zones.

Wat is het voordeel van maatwerkarmaturen welke speciaal voor medische/ dentale toepassingen zijn ontworpen?

Standaard armaturen die in grote aantallen geproduceerd worden zijn ontworpen voor “standaard werkplekken”, zoals kantoren en scholen, waarbij de richtlijnen (500 lux lichtsterkte op de werkplek) veel lager zijn dan die van precisiewerkzaamheden in combinatie met operatielampen (2000 lux). De maatwerkarmaturen zijn juist voor deze toepassingen ontworpen waardoor er bijvoorbeeld meer lampen in een armatuur geplaatst kunnen worden en de verhouding direct/ indirecte verlichting anders is dan veel standaarden. Ook worden deze armaturen standaard voorzien van de juiste daglichtlampen.

Waar moet ik op letten bij LED panelen? Deze worden veel toegepast bij praktijkruimten.

Er wordt op dit moment veel LED panelen en verlichting aangeboden. Let niet op de prijzen maar op de specificaties. Er worden vele budget panelen aangeboden op internet. Waar u moet opletten is dat er een PMMA plaat in zit (polymethylmethacrylaat). Wantix LED panelen zijn gemaakt met PMMA, een polymeerplaat dat zijn eigenschappen onveranderd op tijd behoudt en voorkomt dat de lens vergeelt. Andere soortgelijke armaturen gebruiken materialen zoals bijvoorbeeld, polystyreen (PS), Dit materiaal heeft niet dezelfde eigenschappen en kenmerken en zijn daarom tegen veel lagere kosten verkrijgbaar. Wat is het resultaat? Een plaat in PS wordt geel na 6-8000 bedrijfsuren, waardoor zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het uitgestraalde licht daalt, zelfs overdag wanneer de armatuur is uitgeschakeld.Daarom, als de materialen van de armaturen niet van optimale kwaliteit zijn, Deze panelen zijn vaak na twee jaar vergeelt en op.

UGR-Waarde

Definitie

UGR is de afkorting van Unified Glare Rating. Dit is een waarde dat aangeeft in welke mate armaturen en hun werking in de ruimte lichthinder veroorzaken vanuit de ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. De UGR-waarde kan in de praktijk niet gelijk gemeten worden. De nieuwe Europese aanbevelingen voor binnenverlichting NEN-EN 12464-1 geeft in tabellen UGR-waarden voor vele soorten ruimten, gebaseerd op een in lengte en breedte regelmatig patroon van armaturen. De armaturen van fabrikanten moeten per armatuur een tabel leveren waarop u de UGR-waarde in uw project kunt aflezen. In deze tabellen zijn de UGR-waarden af te lezen voor specifieke situaties, let op het kiezen van de juiste reflectiefactoren, en de juiste afmetingen van de ruimte. Hieronder de gemiddelde UGR waarden volgens de NEN-EN 12464-1:

  • Kantoor werk UGR <19. (Onze panelen voldoen hier aan)
  • Tekenkamer UGR <16
  • Circulatiegebieden en gangen UGR <28
  • Gemiddeld industrie werk UGR <25
  • Fijn industrie werk UGR <22

Lumen en LUX

Verschil lumen en lux

De eenheid lumen wordt gebruikt voor de totale lichtstroom in een lichtbundel. Lux houdt rekening met de oppervlakte waarover het licht verspreid wordt. Een lichtbron van 1000 lumen, verspreid over 1 m², verlicht die vierkante meter met 1000 lux. Dezelfde 1000 lumen, verspreid over 10 m², verlicht dat oppervlak met slechts 100 lux.

Lumen = helderheid lichtbron

Het lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom. Lumen meet de totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Lumen is dan ook de eenheid om de helderheid van een lichtbron te meten onafhankelijk van de richting van de lichtbundel. Het aantal lumen zegt echter niets over hoe ver een lamp schijnt. Je moet dan minimaal de vorm van de bundel daarbij betrekken. Er wordt rekening gehouden met het menselijk oog bij het bepalen van hoeveel lumen een lichtbron uitstraalt. Dit is noodzakelijk omdat mensen bepaalde kleuren beter zien dan andere. Als we één Watt vermogen in een lichtbron stoppen die één kleur uitstraalt, bijvoorbeeld groen, dan geeft deze lichtbron 683 lumen. Stoppen we deze zelfde één Watt vermogen in een lichtbron die oranje uitstraalt, dan geeft deze lichtbron slechts 73 lumen! Tussen verschillende tinten warm-wit kan, bij hetzelfde wattage, al een groot verschil zitten tussen het aantal lumen. Let daarom nooit alleen op het vermogen van een (led-)lamp! Een gloeilamp geeft een lichtstroom van ongeveer 12 lumen per Watt (lm/W), een ledlamp 80 tot 100 lm/W, een halogeenlamp 7 lm/W.

Lux = lichtopbrengst per m²

Lux is een maat voor de sterkte van het licht dat op een specifieke plaats valt. Bijvoorbeeld op een muur of op een bureau in een kantoor. 1 Lux is ongeveer de lichtsterkte van een kaars op 1 meter afstand. Lux kun je optellen, dus als 1 kaars 1 lux produceert op 1 meter afstand, dan geven 2 kaarsen 2 lux licht op 1 meter afstand. Als de afstand van een lichtbron verdubbelt, wordt het aantal lux dat op een oppervlak valt 4x zo klein. Dus een gemiddelde kaars produceert ca. 0,25 lux op 2 meter afstand. Dit komt doordat het te verlichten oppervlak dan 4x zo groot is. Lux is geen eenheid die gebruikt kan worden om de lichtsterkte van een lichtbron uit te drukken. Het is echter wel een eenheid die ten grondslag licht aan de eenheden candela en lumen die wel gebruikt worden in de specificaties van lichtbronnen. Daarmee is het wellicht de meest veelzeggende eenheid van de drie (candela, lumen en lux). Door overheden en andere instanties worden wensen op het gebied van licht het meest uitgedrukt in de hoeveel licht die nodig is op een bepaalde plek. Voor een kantoor werkplek wordt bijvoorbeeld 500 lux als verlichtingsnorm gehanteerd.

praktijk ledpaneel
Voorbeeld: 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Dit komt overeen met: 1 lux = 0,0929 lumen per vierkante voet. Meet u bijvoorbeeld in een ruimte 435 lux, dan rekent u het als volgt uit: 435 lux x 0.0929 = 46,15 (x100) = 4615 lumen Berekening meting volgens foto 517 lux. 517 lux x 0.0929 = 48,029 (x100) = 4802,93 lumen (tafel hoogte 80cm, plafond hoogte 240cm)

Welke factoren hebben invloed op het aantal LED panelen of lampen?

Er zijn tal van invloeden die de uiteindelijke luxwaarde beïnvloeden. (hoeveelheid licht op de vloer) De hoogte van het plafond is natuurlijk van groot belang. Een hoog plafond betekent minder licht op de vloer en dus een lagere luxwaarde. We gaan in dit ezelsbruggetje uit van een standaard plafond in een huis van ongeveer 250cm hoog. Buitenlicht: als er veel buitenlicht in de ruimte binnenkomt is er overdag veel minder licht nodig. Met de avond is dit niet van toepassing, maar houd hier overdag rekening mee. Kleur plafond, muren en de vloer: Een witte keuken reflecteert veel meer dan een donkere zolderkamer, waardoor er in die keuken minder lichtpunten nodig zullen zijn. Type lamp: Een LED paneel geeft een andere lichtspreiding dan een LED spot. De spot geeft vooral licht op de vloer, terwijl een LED paneel rondom licht verspreid. Type LED lamp: de ene LED lamp geeft meer licht dan de andere, ook met hetzelfde energieverbruik (Watts). Als het uiterste van een LED-lamp wordt gehaald betekent dit dat de efficiëntie hoog zal zijn en deze veel lumen (licht) per Watts zal geven. Dit gaat over het algemeen echter ten koste van de levensduur.

Hoeveel LED panelen heb ik nodig voor een ruimte?

Een LED paneel geeft tussen +/- 8 vierkante meter lichtoppervlakte op en hoogte van 250cm. Bij een ruimte van 200m2 heeft u 25 stuks LED panelen nodig. Dit wil nog niet zeggen of u voldoende Lux heeft. Hoe hogere lux wordt geëist hoe meer LED panelen of lampen u nodig heeft. Bij actuele projecten maakt Wantix LED een vrijblijvend lichtplan voor u. Mailt u naar info@wantix.nl

LED panelen gezondheidszorg

Wantix LED heeft een perfecte oplossing voor de gezondheidszorg, klinieken, dierenartspraktijk, keukens etc. Wantix CCT LED paneel is het meest ideale voor de bovengenoemde praktijk ruimten. Deze LED paneel kunt u aan de hand van de meegeleverde afstandsbediening in verschillende lichtkleuren en lichtsterkte instellen van 2500k tot 6000k. Deze LED paneel is ook flikker-vrij (non-flick), dimbaar en maximaal 24 panelen tegelijk te bedienen of afzonderlijk. Het installeren van deze CCT LED panelen is heel eenvoudig. Met paar handelingen heeft u de LED panelen ingesteld hoe u het wilt hebben. Vaak weten mensen niet welke lichtkleur ze moeten kiezen, 3000k, 4000k of 6000k. Als men een kleur heeft gekozen komt het in praktijk wel eens voor dat ze de verkeerde hebben gekozen of een deel van het personeel een ander lichtkleur liever gehad willen hebben. Voor een deel is het dan te zacht, voor andere collega’s te vel of te donker. Met deze CCT LED paneel kan ieder zijn gewenste lichtkleur en sterkte instellen in paar seconden.